Psihologul lui Dinamo, despre gafele care au afectat echipa: „Și arbitrii au nevoie de consilere psihologică! Dacă vrem performanță, ne trebuie un mental puternic”

Psihologul lui Dinamo, despre gafele care au afectat echipa:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Andreas Hniatiuc (38 de ani) este psihologul lui Dinamo din această vară. Anul trecut, el a făcut parte din stafful tehnic al echipei feminine de handbal a CSM București, câștigătoare a Ligii Campionilor 2016, și din staff-ul echipei feminine de volei a aceluiași club, câștigătoare a Challenge Cup 2016.
  • Hniatiuc organizează pe 10 și 11 decembrie un curs de psihologie a performanței în sport, la care îi invită pe toți managerii și antrenorii din fotbal și din sportul românesc, dar și pe arbitri!

În sportul de mare performanță, antrenamentul mental are un rol decisiv în obținerea perfomanțelor. Cum le refaci moralul jucătorilor de la Dinamo după un meci ca acela cu Astra? Ai avut discuții cu fiecare în parte sau cu tot grupul? Ai dat-o pe arbitraj sau sunt alte metode de ridicare a moralului?

Antrenamentul mental este o componentă importantă din planul de pregătire a sportivilor. Referitor la abordarea jucătorilor, nu discut detalii legate de arbitraj, detalii referitoare la organizarea jocului sau aspecte de ordin tehnico-tactic. Rolul psihologului este acela de a ajuta sportivii să descopere și să își valorifice resursele, de a-i responsabiliza în fața provocărilor și de a le oferi suportul necesar autodepășirii. Jucătorii trebuie să se concentreze asupra a ceea ce au de făcut, și nu asupra factorilor externi, să aibă spirit de echipă, o atitudine pozitivă și să joace curajos, până la finalul meciului. Ambiția, curajul, spiritul de luptă și respectul sunt singurele valori care te duc spre performanță.

Cum vor fi jucătorii la meciul cu ACS Poli din punct de vedere mental? Au avut timp să își revină?
Uneori, în viață, trebuie să îți revii imediat după un eșec, cu atât mai mult în sport, unde totul se desfășoară sub presiunea rezultatului și nu avem timp de lamentări. Rezultatul oricum nu se schimbă. Ei trebuie să fie puternici, determinați și cu gândul la meciul următor, pentru că doar așa putem obține punctele atât de necesare.

Arbitrii au nevoie de consiliere psihologică?
Depinde de nivelul aspirațiilor fiecăruia. Dacă un sportiv de top trebuie sa aibă un psihic puternic, de ce nu ar fi valabil și în cazul arbitrilor? Arbitrii sunt expuși permanent presunii emoționale venite din partea jucătorilor, a antrenorilor,  a conducătorilor și a publicului. A fi echilibrat din punct de vedere emoțional, a fi echidistant și obiectiv reprezintă garanția unor decizii corecte. Din păcate, în România, arbitrii evită să își asume responsabilitatea deciziilor, sunt sensibili la critică și de multe ori ies în față prin comportamente care stârnesc nemulțumirea tuturor. Am văzut jucători care își recunosc greșeala, antrenori care își asumă răspunderea unor decizii, dar mai rar arbitri care să dea dovadă de curaj și obiectivitate, recunoscând că au luat o decizie greșită.

Nevoia de psihologi în sportul românesc

Am înțeles că organizezi un curs despre psihologia performanței în sport…
Da, este un curs de inițiere și instruire în psihologia sportului, organizat sub egida Asociației pentru Psihologia Sportului, cu sprijinul Sports Business Academy. În calitate de președinte al APPS, voi susține nevoia cooptării unor specialiști în psihologie în cadrul structurilor sportive. Cursul se adresează atât celor implicați în sport, antrenorilor, sportivilor, managerilor, cât și psihologilor care doresc să urmeze o carieră în sport. Sunt perfect conștient de faptul că și în cazul psihologilor trebuie să urmărim un anumit nivel de competență,  pe care aceștia trebuie să îl atingă pentru a reuși în sportul de performanță.

Unde și când va fi acest curs?
În București, pe 10 și 11 decembrie 2016. Vom discuta despre nevoia de schimbare în sportul românesc, despre formarea mentalității sportivului, despre rolul psihologului în sportul românesc, despre metode și tehnici de evaluare și optimzare a sportivului. De asemenea, vom desfășura o serie de activități practice, menite să le ofere celor prezenți o perspectivă corectă asupra rolului psihologului în pregătirea sportivului.

Cursuri de psihologia sportului, special pentru arbitri!

Se pot înscrie și arbitrii la curs? Și pe cine mai aștepți?
Desigur! Participarea acestora ar fi chiar un semnal pozitiv, din multe puncte de vedere. În țări precum Germania, Olanda, Anglia, forurile federale organizează, în mod curent, cursuri de psihologia sportului adresate exclusiv arbitrilor. Îi așteptăm pe toți cei care sunt implicați în sport și își propun să obțină cunoștinte de specialitate, menite să îi ajute în carieră.

Crezi că vor veni și reprezentanți ai cluburilor (antrenori, conducători) din Ligile 1 și 2 sau de la handbal, baschet, tenis, alte sporturi?
Scopul acestui curs este acela de a oferi celor interesați o alternativă reală în vederea obținerii performanțelor. Așadar, toți cei enumerați de tine, toți cei care își doresc să contribuie la progresul sportului românesc, sunt bineveniți, indiferent de ramură sportivă, funcție sau clubul pe care îl reprezintă.

„Uitați-vă la metodele de lucru de afară!”

De ce crezi că în România psihologia sportului nu este un domeniu la fel de exploatat și cunoscut publicului, precum în țările cu tradiție și performanță în sport?
Explicațiile ar fi ample și multiple. Pe scurt, pentru că nu avem o cultură sportivă adecvată, pentru că, încă din facultate, psihologia sportului nu este promovată corespunzător, pentru a stârni interesul viitorilor psihologi, pentru că nu avem deschiderea și viziunea necesare pentru a accepta că suntem  cu mult în urma celor de „afară”, iar pentru a reveni în elita sportului, ar trebui să avem curajul de a prelua, de la cei care reușesc, modele de lucru și strategii moderne. Antrenorii si managerii din sportul românesc ar trebui să fie la curent cu metodele de lucru de afară și să le implementeze în sistemul de la noi, cât mai rapid, pentru a redresa situația actuală. Psihologul sportiv trebuie să aibă un rol activ, să aducă echilibru în tot acest context atât de agitat și contraperformant. Din păcate, în prezent, în sportul românesc rivalitatea a ajuns să fie greșit înțeleasă, sportivii se jignesc reciproc, arbitrii fac greșeli care decid ierarhii, antrenorii se sabotează între ei, managerii fac abuz de funcție, iar publicul este din ce în ce mai dezinteresat și ostil. Toate aceste aspecte reflectă rezultatele  sportului românesc, mai ales  când vine vorba despre participarea în competițiile internaționale. Priviți către eșecul general al loturilor naționale de juniori, către eșecul naționalei de la Campionatul European de fotbal sau către dezastrul de la ultima ediție a Jocurilor Olimpice.

Are nevoie sportivul român de psiholog?
Orice sportiv care își propune să-și depășească limitele de moment ar trebui să aibă un mental puternic, iar asta se dobândește doar printr-un exercițiu constant, pe baza suportului venit din partea unui specialist. Lumea trebuie să înțeleagă corect rolul psihologului în sportul de performanță. Acum vreo 15 ani, când au apărut preparatorii fizici în sportul românesc, antrenorii de modă veche spuneau că pregătirea fizică asistată de un specialist este un moft. Azi, orice club serios are în componența staffului tehnic un preparator fizic, un medic specialist, un kinetoterapeut și un psiholog. Aceste aspecte sunt acoperite în țările dezvoltate din punct de vedere al performanței sportive de zeci de ani și reprezintă un act de responsabilitate și normalitate în sport. Am tot afirmat de-a lungul timpului că sportul românesc are  nevoie de specialiști în domeniul psihologiei, în condițiile în care sub aspectul obținerii performanțelor pe plan extern suntem din ce în ce mai în urmă, resursele financiare și umane sunt tot mai limitate și, în tot acest context, trebuie să știm să exploatăm la maxim potențialul sportivilor noștri.

Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă şi-au dat demisia
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae…
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta:
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta: "Normal" |…
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Ion Ţiriac a dezvăluit ce preşedinte vrea pentru România: „Din păcate, nu prea am avut aşa ceva!”
Ion Ţiriac a dezvăluit ce preşedinte vrea pentru România: „Din păcate, nu prea am avut aşa ceva!”
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak…
×